• paarden-naar-buiten-manege-thielen-1414x364
  • luchtfoto-manege-thielen-2-1414x364
  • parade-groot-concours-manege-thielen-1414x364

Fout

De webmaster heeft je de toegang tot de website geblokkeerd

Uitleg FNRS proeven

De F proeven zijn dressuurproeven van F1 t/m F20. Er zijn van elke proef 2 versies, kijk dus altijd op de inschrijflijst welke versie er gereden wordt. Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef dan krijg je een promotiepunt (PP). Als je in de F1 één PP haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook één PP én haal je het theorie-examen dan krijg je het diploma F2 uitgereikt. Voor de F3 t/m F20 proeven heb je 3 PP nodig om door te stromen naar de volgende proef. 
De ruiters krijgen na het behalen van de derde PP bij de even proeven een diploma.

Theorie
Bij de volgende proeven wordt er een theorie-examen afgenomen: F2, F4, F6, F8, F10 en F12.
Het theorie-examen wordt de zaterdagmiddag voor de wedstrijd afgenomen, hierin mag je maximaal 3 fouten maken om te slagen voor de diplomaproef. Het examen wordt op de wedstrijddag afgenomen, ongeveer een uur voordat je de proef gaat rijden.
De theorie die je moet kennen staat in het boek "Leer paardrijden met plezier". Dit boek kan je kopen in de kantine en kost € 15,00. Hierin staan ook alle F en Vaardigheids (VA) proeven.

F2 moet tot en met hoofdstuk 1 kennen.
F4 moet tot en met hoofdstuk 2 kennen.
F6 moet tot en met hoofdstuk 3 kennen.
F8 moet tot en met hoofdstuk 4 kennen.
F10 moet tot en met hoofdstuk 5 kennen.
F12 moet tot en met hoofdstuk 6 kennen.

F proeven
F1 t/m F2

De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven. In de F2 wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar het correct van je paard afstijgen.

F3 t/m F4 
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.

F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen. Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.

F13 t/m F20
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts. Deze oefeningen vergen veel oefening van jou en je instructeur. De handboeken “Leer paardrijden met plezier” en “Beter paardrijden met plezier” kunnen je heel goed ondersteunen in deze hogere proeven.

Vaardigheid
De Vaardigheidsproef bestaat uit een combinatie van dressuur, behendigheid en een klein sprongetje. Vanaf de F4 mag je deelnemen aan de eerste vaardigheidsproef, de VA1. Na het behalen van je F4 diploma mag je instappen bij de tweede vaardigheidsproef, de VA2 deze proef is een wat moeilijkere proef en bereid je voor op het Oefenspringen. Je verdient een promotiepunt als je 180 punten of meer hebt behaald. Als je 2 PP in de VA2 hebt behaald krijg je een diploma kan je doorstromen naar VA3.


 

Contact

Social Media